Βασιλακόπουλος: Δεν γίνεται ανοσία της αγέλης χωρίς εμβόλια – Πρέπει να νοσήσουν 4 εκατ. πολίτες

Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, το τείχος της ανοσία το οποίο πρέπει να χτιστεί ώστε να εξασθενήσει ο ιός αλλά και τον εμβολιασμό των πολιτών μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης (14/7) αθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός, για να φτάσουμε σε ανοσία της αγέλης, θα πρέπει από τα 5 εκατ. των Ελλήνων που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι, να κολλήσουν 3,5-4 εκατ. άνθρωποι» είπε στον ΣΚΑΪ υπογραμμίζοντας πως «αυτό θα έχει κόστος σε απώλειες ανθρώπινης ζωής και το ΕΣΥ δεν θα αντέξει».

«Το 99% των θανάτων από κορονοϊό θα μπορούσαν να αποτραπούν με τον εμβολιασμό»,τόνισε.

Ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκανε λόγο για έκρηξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος επανεκκίνησης χωρίς εμβολιασμό.

«Η θεωρία ότι μπορούμε να ανοίξουμε με αυστηρά πρωτόκολλα δεν υφίσταται. Με τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεδομένου ότι το στέλεχος Delta που θα επικρατήσει είναι 60% πιο μεταδοτικό, πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί» είπε επισημαίνοντας ότι σε 15 μέρες από τα 500 κρούσματα φτάσαμε στα 3.500. 

Τι είπε για όσους δεν κάνουν το εμβόλιο επειδή φοβούνται τις μακροπρόθεσμες συνέπειες

Απαντώντας σε αυτούς που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο γιατί φοβούνται τις μακροπρόθεσμες συνέπειες με την αιτιολογία ότι δεν έχει δοκιμαστεί για πολύ καιρό, σημείωσε ότι με το εμβόλιο εκτίθεται στην πρωτεΐνη ακίδα, ενώ  σε περίπτωση που κολλήσει κορονοϊό, εκτίθεται στην ίδια και σε πάρα πολλές ακόμα. «Δηλαδή αν νοσήσει, δεn φοβάται τις συνέπειες της έκθεσης στις πρωτεΐνες του ιού και με το εμβόλιο που είναι μικρότερη η έκθεση από ότι είναι σε φυσική λοίμωξη, φοβάται;», σημείωσε.

Διάβασε και αυτό  Παγκόσμια Ημέρα Ακοής – 3 Μαρτίου 2022

Εστιάζοντας στο σύνδρομο Guillain-Barré το οποίο σχετίζεται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ο καθηγητής είπε ότι κάποιος έχει χιλιαπλάσιες πιθανότητες να το εμφανίσει αν κολλήσει τον ιό.

Ερωτηθείς αν ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό, εξήγησε ότι είναι πολύ μικρότερες οι πιθανότητες. «Είναι μικρή η πιθανότητα να έχω μέσα μου τον ιό. Και όταν τον έχω, τον έχω σε τέτοια συγκέντρωση που είναι πολύ μικρότερη από ότι τον έχω ανεμβολίαστος. Άρα η πιθανότητα να τον μεταδώσω είναι πολύ μικρότερη. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, αλλά είναι τόσο μικρή που δεν είναι πρόβλημα» είπε.

Μιλώντας για την πιθανότητα βαριάς νόσησης, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι είναι ελάχιστη και αφορά κυρίως σε ανθρώπους που παρά το εμβόλιο δεν έκαναν καλή ανοσολογική απόκριση, γιατί έπαιρναν φάρμακα που εμπόδιζαν το ανοσοποιητικό του σύστημα να κάνει καλή αντίδραση, όπως οι μεταμοσχευμένοι, άνθρωποι με ρευματοπάθειες και καρκινοπαθείς που είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

«Τα παιδιά έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και να χάσουν τη ζωή τους»

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των παιδιών, δήλωσε ότι τα παιδιά στις ΗΠΑ τα εμβολιάζουν μαζικά επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι γονείς να βλέπουν το εμβόλιο σαν ταμπού.

«Τα παιδιά έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και να χάσουν τη ζωή τους. Όμως έχουμε χάσει τρία παιδιά κάτω από 18 χρονών στην Ελλάδα μέχρι τώρα και πολύ περισσότερα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Φανταστείτε ένα παιδί 10 μέρες μόνο του σε Μονάδα, χωρίς τους γονείς του», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορεί η χώρα να κλείσει επειδή κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν»

Τέλος, σχολίασε την πιθανότητα νέου lockdown τονίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να κλείσει επειδή δε θέλουν κάποιοι να εμβολιαστούν.

Διάβασε και αυτό  Πού γίνονται δωρεάν rapid test από τις Κινητές Ομάδες ΕΟΔΥ την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου

«Αν βαρύνει η κατάσταση, η λύση είναι να περιοριστούν δραστικά οι δραστηριότητες των εμβολιασμένων. Το καλοκαίρι μπορούν να κάνουν χρήση των μικτών υπαίθριων χώρων. Τον χειμώνα που οι θερμοκρασία πέφτει, τι θα γίνει; Θα τον βάλουν μέσα στο εστιατόριο; Θα μείνει σπίτι του» είπε κλείνοντας.

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: