Τι συνέβη στην Ίο με τις μαθητικές εκδρομές που λειτούργησαν σαν βόμβες διασποράς

Ενδεικτική και αποκαλυπτική της κατάστασης των πάρτι στα οποία συμμετέχουν μαθητές και απόφοιτοι Λυκείου και τα οποία λειτουργούν ως βόμβες διασποράς, είναι η τελευταία περίπτωση, μετά τα μαθητικά πάρτι σε Άλιμο και Γλυφάδα, με την…κορονοεκδρομή στο νησί της Ίου.

Μάλιστα, όπως δήλωσε σήμερα νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στο καράβι που ήρθε χθες από Ίο στην Ραφήνα, βρέθηκαν 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 17 έτη.

«Με δική τους ομολογία αυτά τα παιδιά ήρθαν ήδη άρρωστα στο νησί. Είχαν κολλήσει τον ιό σε άλλα πάρτι στην Αθήνα, όπως μας είπαν τα ίδια. Όταν έφτασαν σε εμάς νοσούδαν ήδη. Άρχισαν μάλιστα να εμφανίζουν συμπτώματα από την πρώτη ημέρα που πάτησαν το πόδι τους στο νησί» λέει στο Newsbeast η Άντζελα Φάκου, δημοτική σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος τουρισμού της Ίου.

Όπως συνεχίζει να περιγράφει η ίδια την εκρηκτική κατάσταση που για μια εβδομάδα επικράτησε στο νησί, η κα Φάου λέει πως οι προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές στις 30 Ιουνίου, 1 και 2 Ιουλίου έφεραν ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών Λυκείου στο νησί από όλο το λεκανοπέδιο της Αθήνας – Καλλιθέα, νότια προάστια, Κηφισιά κο.κ.

«Ήρθαν πάνω από 1000 Λυκειόπαιδα μέσα σε 2 μόλις ημέρες για να κάνουν τις πρώτες τους διακοπές και να γιορτάσουν το τέλος των Πανελλήνιων εξετάσεων» συνεχίζει να περιγράφει στο Newsbeast και ο δήμαρχος του νησιού, Γκίκας Γκίκας εξηγώντας μας τι συνέβη. « Το ότι τις ημερομηνίες που ήρθαν εδώ όλα αυτά τα παιδιά μπορούσε κανείς να μεταβεί σε ένα νησί μόνο με μια προσωπική δήλωση ενός test, χωρίς να διασταυρώνεται κάπως το αποτέλεσμα, ήταν, όπως φάνηκε από την περίπτωση μας, κάτι πολύ προβληματικό. Από την πρώτη τους μέρα εδώ, ήδη 10 παιδιά εμφάνισαν συμπτώματα πυρετού αλλά και άλλα συμπτώματα κορονοϊού και άρχισαν να προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Αυτοί οι μαθητές χόρευαν επίσης και συνωστίζονταν στα club του νησιού. Μπορεί τα club να είναι ανοιχτοί χώροι αλλά ο τρόπος που λειτουργούσαν εκείνες τις ημέρες δεν ήταν ο σωστός. Για μια εβδομάδα δεν προλάβαμε τα νέα αυστηρότερα μέτρα. Και είναι κρίμα που αυτό συνέβη γιατί πραγματικά φέτος θα είναι τουριστικά μιλώντας μια εξαιρετικά καλή χρονιά για την Ίο, μετά από καιρό».

Διάβασε και αυτό  Σκοτείνιασε ο ουρανός στην Αθήνα – Βροντές και βροχή στην Αττική

«Το αποτύπωμα στην Ίο δεν θα είναι κακό, να μην ανησυχεί ο κόσμος»

Ο κος Γκίκας θέλει πάντως να τονίσει πως μόλις έγινε αντιληπτή η κατάσταση στο νησί η κεντρική κινητοποίηση από ΕΟΔΥ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ακόμα και η ίδια η «επιχείρηση» μεταφοράς των μαθητών με ειδικό τρόπο χθες βράδυ στο λιμάνι της Ραφήνας, έγιναν με οργανωμένο τρόπο και έγκαιρα. Αισιόδοξος είναι ο κος Γκίκας και για το αποτύπωμα που ο ίδιος πιστεύει ότι θα αφήσουν τα κρούσματα κορονοϊού που έφεραν τα νέα παιδιά στο νησί. Όπως τονίζει ο ίδιος: « Στην Ίο είμαστε όλοι εμβολιασμένοι και εμβολιασμένοι είναι και όσοι ήρθαν να εργαστούν στο νησί μας. Εμβολιάζονται άπαντες με το μονοδοσικό της Johnsοn and Johnson. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει περαιτέρω διασπορά στο νησί γιατί η ιχνηλάτηση και η θωράκιση των κρουσμάτων από μαθητές ήταν έγκαιρες».

Ο κος Γκίκας σημείωσε ακόμα πως οι μαθητές από αυτές τις μεγάλες εκδρομές οι οποίοι έχουν μείνει πίσω στο νησί, και οι οποίοι είναι θετικοί στον κορονοϊό, είναι 10 άτομα στο σύνολο. « Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά και πέρασαν ή συνεχίζουν να περνούν τις υποχρεωτικές μέρες της καραντίνας στην Ίο, μένουν αναγκαστικά στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που είχαν κλείσει εξ αρχής μιας και φέτος δεν υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας. Οι επιχειρηματίες επιβαρύνονται με αυτόν τον τρόπο και ελπίζω η Πολιτεία να λύσει το πρόβλημά τους».

«Να γίνει μόνιμο ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Ραφήνα»

Για περαιτέρω αυστηροποίηση των ελέγχων μας μίλησε και ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος αφού είπε και αυτός με τη σειρά του ότι η επιχείρηση της κατάπλευσης του πλοίου με τα θετικά στον κορονοϊο νέα παιδιά, ήταν καλά οργανωμένη και στοχευμένη, ο ίδιος τόνισε τη σημασία του να υπάρχει μόνιμα ένα σταθμευμένο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο λιμάνι της Ραφήνας για να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους. Όπως το θέτει ο ίδιος:

Διάβασε και αυτό  Καραμπόλα στην Ποσειδώνος: «Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα» λένε αυτόπτες μάρτυρες

«Η χθεσινή επιχείρηση ήταν μια ευτυχής συγκυρία όμως αυτό δεν θα συμβαίνει πάντα. Μπορεί τα μέτρα για να μπει κάποιος στο πλοίο να είναι αυστηρότερα πια, αλλά οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι μέσα στα τόσο μεγάλα πλήθη που ήδη περνούν από την Ραφήνα, το τρίτο πιο μεγάλο σε κίνηση λιμάνι στην Ελλάδα, μόνο καλό μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή που τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται ραγδαία».

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: