Θεοδωρίδου για εμβολιασμούς παιδιών: «Ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά» – Τι θα κρίνει και πότε την τελική απόφαση

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι καμία απόφαση δεν έχει ακόμα παρθεί σε σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών. Είμαστε στη συζήτηση και μόνο στη συζήτηση» ξεκαθαρίζει στο Newsbeast η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής ΕμβολιασμώνΜαρία Θεοδωρίδου και προσθέτει με έμφαση: «είναι μάλιστα μια σύνθετη συζήτηση με ειδικό βάρος».

Όπως τονίζει η ίδια για το «καυτό» αυτό θέμα – σημειώνεται ότι ο ΕΜΑ έχει δώσει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16 ετών- υπάρχουν υπέρ και κατά σε αυτή την κουβέντα. «Ένα από όσα συζητάμε είναι ότι παιδιά και έφηβοι δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ από την προσβολή του ιού όσο οι μεγάλοι».

Από την άλλη, το ότι οι εξελίξεις «σπρώχνουν» πιο μπροστά αυτή τη στιγμή τη μεγάλη συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών είναι επίσης μια πραγματικότητα.

Όπως εξηγεί στο Newsbeast η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, Μαρία Τσολιά: «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα επιταχύνει τις εξελίξεις και κάνει πολύ ρευστή την κατάσταση. Υπό άλλες συνθήκες δεν θα συζητούσαμε τον εμβολιασμό των παιδιών αλλά πηγαίνουμε μέρα με την ημέρα παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Παρ’ όλα αυτά να πω κι εγώ με τη σειρά μου, ότι αυτή τη στιγμή απλώς το συζητάμε, η επιτροπή δεν έχει σε καμία περίπτωση διαμορφώσει θέση. Εξετάζουμε τα δεδομένα αλλά και το κομμάτι των παρενεργειών των εμβολίων στα παιδιά, παρατηρώντας τι κάνουν οι άλλες χώρες και μελετώντας τη βιβλιογραφία. Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη αυτή του εμβολιασμού των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε μόνο για προαιρετικό εμβολιασμό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα».

Διάβασε και αυτό  Ημικρανία – Στο γιατρό για αποτελεσματική θεραπεία

Σύμφωνα με την κα Τσολιά πάντως, εκτός από τη «συμπεριφορά» της Δέλτα την οποία οι ειδικοί παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία, ανάμεσα στα άλλα και γιατί δείχνει να έχει ανησυχτική διασπορά σε παιδιά και εφήβους, υπάρχει και άλλος λόγος που η επιτροπή συζητά αυτή τη στιγμή τον εμβολιασμό των παιδιών. Όπως εξηγεί η ίδια :« αν τα επιδημιολογικά δεδομένα αρχίζουν να αλλάζουν ραγδαία μέσα στο καλοκαίρι τότε θα είναι ένα θέμα πως θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Δεν μπορούν να απέχουν για άλλη μια χρονιά από τις σχολικές αίθουσες».

Μαστοράκου για εμβολιασμούς παιδιών: «Έχει μεγάλα οφέλη για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα»

«Το όφελος για τα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι σίγουρα σημαντικό» λέει τέλος και η Άννα Μαστοράκου, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Η κα Μαστοράκου σημειώνει πως οι ειδικοί είναι ανήσυχοι τόσο με την μεταδικότητα της Δέλτα, η οποία αυτή τη στιγμή μοιάζει να απειλεί έντονα την παγκόσμια κοινότητα με ένα σημαντικό πισωγύρισμα στην αναχαίτιση του κορονοϊού, όσο και με την «προτίμησή» της στα παιδιά και στους εφήβους.

«Γι αυτό και πολλές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στη σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών» σημειώνει η κα Μαστοράκου και προσθέτει: «υπάρχει και δεύτερος λόγος που έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση εκτός από την προστασία των παιδιών και αυτός είναι πως ίσως χρειαστεί να εγκολπώσουμε και τα παιδιά στον εμβολιασμό για να συμμετάσχουν κι αυτά στο χτίσιμο της ανοσίας. Παρουσία των μεταλλάξεων, το τείχος της ανοσίας πρέπει να ανέβει τώρα στο 80%. Να πω βέβαια εδώ, ότι το μεγάλο βάρος της ευθύνης για το τείχος της ανοσίας βαραίνει αυτή τη στιγμή τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι συνεχίζουν σε σημαντικό βαθμό να απέχουν από τον εμβολιασμό. Οι ίδιοι είναι στην πραγματικότητα και αυτοί που απειλούνται περισσότερο απ’ όλους αυτή τη στιγμή από τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις. Σε κάθε περίπτωση, αν είναι να αποφασιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Αυγούστου μιας και για να θωρακιστούν τα παιδιά πριν επιστρέψουν στα σχολεία θα χρειαστεί ένα μικρό μικρό διάστημα».

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: