Ισχυρός σεισμός 7 Ρίχτερ στα Νησιά του Σολομώντα

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση 7 βαθμών – κατά την αναθεωρημένη εκτίμηση του USGS – έπληξε σήμερα (22/11) τα νησιά του Σολομώντα, ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) καθώς και το EMSC, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το δεύτερο ακολούθησε και δεύτερος σεισμός λίγη ώρα μετά, 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για δόνηση που πέταξε κάτω τηλεοράσεις και άλλα αντικείμενα.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, που απειλεί να πλήξει περιοχές σε ακτίνα ως και 300 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο της δόνησης, το οποίο εντοπίστηκε σε χώρο 55 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Χονιάρα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC).

«Ήταν μεγάλος» σεισμός, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζόι Νίσα, που εργάζεται στην υποδοχή των πελατών του ξενοδοχείου Heritage Park στη Χονιάρα, προσθέτοντας «ορισμένα αντικείμενα μέσα στο ξενοδοχείο έπεσαν. Όλοι μοιάζουν να είναι καλά, αλλά (επικρατεί) πανικός».

Δημοσιογράφος του πρακτορείου που βρίσκεται στην πρωτεύουσα μετέδωσε πως ο σεισμός διήρκεσε περίπου είκοσι δευτερόλεπτα. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ορισμένες συνοικίες της πόλης και κόσμος βγήκε από γραφεία και σπίτια για να σπεύσει να αναζητήσει καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Αρχικά, το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών έκανε λόγο για σεισμό 7,3 βαθμών, προτού αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμηση. Το εστιακό βάθος του ήταν 13 χιλιόμετρα και καταγράφηκε στις 13:03 (τοπική ώρα· 04:03 ώρα Ελλάδας).

Υπάρχει κίνδυνος να πλήξουν σεισμικά θαλάσσια κύματα ύψους τουλάχιστον τριών μέτρων τις ακτές των νησιών του Σολομώντα, της Παπούας Νέας Γουινέας και του Βανουάτου, κατά την εκτίμηση του PTWC.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Διάβασε και αυτό  Ο εμπορικότερος δρόμος του Λονδίνου μέσα από τα μάτια του τελευταίου του κατοίκου

Κατά το αμερικανικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι, υπάρχει κίνδυνος σεισμικά θαλάσσια κύματα να πλήξουν περιοχές σε απόσταση ως και 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για το σεισμό που προέρχονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ή από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.

Facebook Comments Box
Verified by MonsterInsights