Ψηφιακό ευρώ: Τι είναι και πώς θα χρησιμοποιείται – Οι 7 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ψηφιακό νόμισμα

Πράσινο φως» για το ψηφιακό ευρώ έδωσε σήμερα Τετάρτη (14/7) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα προς την κυκλοφορία μιας ψηφιακής έκδοσης του νομίσματος.

Το βήμα αυτό γίνεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και να αντιμετωπιστεί η αύξηση στη χρήση των κρυπτονομισμάτων.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έδωσε σήμερα επισήμως το πράσινο φως για την διερευνητική φάση του σχεδίου, που αναμένεται να διαρκέσει 24 μήνες, ενώ θα ακολουθήσει τριετής περίοδος εφαρμογής, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μην αφεθούν οι ψηφιακές πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα εάν η χρήση των συμβατικών μετρητών αρχίζει να φθίνει, όπως στη Σουηδία.

«Το έργο μας έχει στόχο να διασφαλίσει ότι στην ψηφιακή εποχή πολίτες και εταιρίες συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στην ασφαλέστερη μορφή χρημάτων, στα χρήματα της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το ψηφιακό ευρώ θα εξακολουθούσε να είναι ευρώ: όπως τα τραπεζογραμμάτια αλλά σε ψηφιακή μορφή. Θα ήταν μια ηλεκτρονική μορφή χρήματος εκδιδόμενου από το Ευρωσύστημα (την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες) στο οποίο θα είχαν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Ακολουθούν επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι είναι και πώς χρησιμοποιείται, όπως παρουσιάζονται στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

1. Γιατί ένα ψηφιακό ευρώ;

Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαθιστούσε τα μετρητά, αλλά θα λειτουργούσε συμπληρωματικά προς αυτά. Το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι έχετε πρόσβαση σε μετρητά σε όλη τη ζώνη του ευρώ.

Διάβασε και αυτό  Άγιος Βαλεντίνος: Η ημέρα των ερωτευμένων στο Doodle της Google

Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν ένα γρήγορο, εύκολο και ασφαλές μέσο για τις καθημερινές πληρωμές σας.

Θα μπορούσε να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και να ενθαρρύνει ενεργά την καινοτομία στις πληρωμές λιανικής.

Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ διερευνούν τα οφέλη και τους κινδύνους ώστε το νόμισμα να συνεχίσει να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις ανάγκες των Ευρωπαίων.

2. Ποια άλλα οφέλη έχει το ψηφιακό ευρώ;

Το ψηφιακό ευρώ θα συνδύαζε την αποδοτικότητα ενός ψηφιακού μέσου πληρωμών με την ασφάλεια του χρήματος κεντρικής τράπεζας.

Θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση καταστάσεων στις οποίες οι άνθρωποι δεν επιθυμούν πλέον να χρησιμοποιούν μετρητά και θα απέτρεπε την εξάρτηση από ψηφιακά μέσα πληρωμής που εκδίδονται και ελέγχονται από φορείς εκτός της ζώνης του ευρώ, πράγμα που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική κυριαρχία.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων θα αποτελούσε βασική προτεραιότητα, ούτως ώστε το ψηφιακό ευρώ να μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις πληρωμές στην ψηφιακή εποχή.

3. Πότε θα είναι έτοιμο;

Τον Ιούλιο του 2021 δρομολογήσαμε σχέδιο για ψηφιακό ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα εκδώσουμε ψηφιακό ευρώ, θα εξετάσουμε όμως το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος. Για την έκδοση ψηφιακού ευρώ θα χρειάζονταν τουλάχιστον πέντε έτη.

4. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Αρχίζουμε τώρα να διερευνούμε τι μορφή θα μπορούσε να έχει το ψηφιακό ευρώ. Αυτή η φάση διερεύνησης θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2021 και θα διαρκέσει δύο έτη περίπου.

Θα εξετάσουμε πώς το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να διανεμηθεί στους εμπόρους και τους πολίτες, καθώς και την επίδραση που θα είχε στην αγορά και τυχόν αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Διάβασε και αυτό  Συγκλονιστική φωτογραφία από ομαδικό τάφο έξω από τη Μαριούπολη

Όταν θα ολοκληρωθεί η φάση διερεύνησης, θα αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ψηφιακού ευρώ ή όχι. Η επόμενη φάση θα περιλάμβανε τη δημιουργία και τη δοκιμή πιθανών λύσεων, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να παρέχουν την απαραίτητη τεχνολογία και τις υπηρεσίες πληρωμών.

Οι δοκιμαστικές εργασίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί τεχνολογικοί περιορισμοί για την έκδοση ψηφιακού ευρώ και ότι διατίθενται πολλές επιλογές για τη σχεδίασή του.

5. Ποια θα μπορούσε να είναι η μορφή του;

Εμπειρογνώμονες από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ έχουν καθορίσει ορισμένες βασικές απαιτήσεις για το ψηφιακό ευρώ, όπως εύκολη πρόσβαση, σταθερότητα, ασφάλεια, αποδοτικότητα, προστασία προσωπικών δεδομένων και συμμόρφωση με τον νόμο. Αυτές οι απαιτήσεις θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε και το ποια θα είναι η μορφή του ψηφιακού ευρώ.

Το ψηφιακό ευρώ θα σχεδιαζόταν κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ότι θα είναι συμβατό με ιδιωτικές λύσεις πληρωμής, διευκολύνοντας την παροχή πανευρωπαϊκών λύσεων και πρόσθετων υπηρεσιών στους καταναλωτές.

6. Η ΕΚΤ θα διαχειρίζεται το ψηφιακό ευρώ;

Η ΕΚΤ είναι ο θεματοφύλακας του ευρώ, είτε σε μορφή τραπεζογραμματίων είτε σε ψηφιακή μορφή, για λογαριασμό των Ευρωπαίων.

Τελικά, για την παροχή υπηρεσιών του ψηφιακού ευρώ πιθανώς θα στηριχθούμε στις τράπεζες και σε άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, τους οποίους θα εποπτεύουμε στενά. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η αξία του νομίσματός μας διατηρείται και ότι κάθε μορφή ψηφιακού ευρώ διαφυλάσσεται και ρυθμίζεται τελικά από την κεντρική τράπεζα.

7. Γιατί το ψηφιακό ευρώ δεν ισοδυναμεί με κρυπτοστοιχείο;

Τα κρυπτοστοιχεία ενεργητικού διαφέρουν ουσιαστικά από το χρήμα κεντρικής τράπεζας: οι τιμές τους είναι συχνά ευμετάβλητες, πράγμα που καθιστά δύσκολη τη χρήση τους ως μέσου πληρωμής ή ως μονάδας μέτρησης αξίας, και δεν υποστηρίζονται από κανέναν δημόσιο οργανισμό.

Διάβασε και αυτό  Μπορέλ: Η ΕΕ θέλει 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός του μήνα μαζί με εμπάργκο στο πετρέλαιο

Όσοι θα χρησιμοποιούν το ψηφιακό ευρώ θα μπορούν να το εμπιστεύονται όσο και τα μετρητά, δεδομένου ότι και τα δύο υποστηρίζονται από μια κεντρική τράπεζα.

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: