Νέος πονοκέφαλος οι παιδικές κατασκηνώσεις: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι – Στο τραπέζι νέα bonus για τους εμβολιασμένους

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί με στόχο τον περιορισμό της μετάλλαξης Delta, το «φρένο» στα κορονοπάρτι που αποτελούν απειλή αλλά και την επίσπευση των εμβολιασμών μέσω της εκστρατείας πειθούς που στόχο έχει να καμφθούν οι επιφυλάξεις των πολιτών και να κλειστούν νέα ραντεβού για «τσίμπημα».

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σε νέο πονοκέφαλο για το Μαξίμου εξελίσσεται η «έκρηξη» των κρουσμάτων στις κατασκηνώσεις, καθώς από τις ιχνηλατήσεις, προκύπτουν συρροές κρουσμάτων και μάλιστα σε παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών, όπως στη Χαλκιδική αλλά και στα Χανιά, όπου σφραγίστηκε η κατασκήνωση, καθώς εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα.

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδια για extra bonus στους εμβολιασμένους πολίτες, όπως το ενδεχόμενο θέσπισης εκπτωτικών «πακέτων» για τις μετακινήFσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το οποίο εξετάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τα κίνητρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Αναλυτικότερα, στο τραπέζι βρίσκονται πιθανά κίνητρα και επαναφορά των εκπτωτικών προγραμμάτων, τα οποία ίσχυαν και στην πρώτη καραντίνα για τους κατόχους μηνιαίων, διμηνιαίωνκαι εξαμηνιαίων καρτών απεριόριστων διαδρομών.

«Τα 2/3 των επιβατών χρησιμοποιούν αυτές τις κάρτες και πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας να χρησιμοποιήσουν το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι και στη μετάλλαξη Delta, το εμβόλιο, και να είναι πιο προσεκτικοί. Ακόμη, σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα rapid tests στους εργαζόμενους και να εντατικοποιήσουμε τους καθαρισμούς των οχημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Τι ισχύει για τα ταξίδια

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ταξίδια και την ασφάλεια των ταξιδιωτών, γι’ αυτό και έχουν ενεργοποιηθεί τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα rapid test, τα pcr, αλλά ακόμα και τα self test. Συγκεκριμένα, για μετακίνηση με πλοίο ή αεροπλάνο προς νησί απαιτείται:

 • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
 • Πιστοποιητικό νόσησης ή
 • Αρνητικό PCR 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών, για ενηλίκους.
 • Οποιοδήποτε τεστ για ανηλίκους.
 • Για ανηλίκους κάτω των 12 ετών κανένα τεστ
Διάβασε και αυτό  Επίδομα θέρμανσης: Αναλυτικά παραδείγματα με τα ποσά που θα λάβουν πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά

Για την επιστροφή από τα νησιά δεν θα απαιτείται -όπως είχε ακουστεί- υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους, όμως επισημαίνεται ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για όσους είναι άνω των 12 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Πώς γίνονται οι χερσαίες μετακινήσεις

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις δεν ανακοινώθηκε κάποιο νέο μέτρο, παρά τις σκέψεις που υπάρχουν για την υιοθέτηση του Green Pass και για αυτές τις περιπτώσεις. Η Πολιτεία, ωστόσο, συστήνει να γίνονται self test.

Διασκέδαση υπό προϋποθέσεις

Έντονο προβληματισμό προκάλεσαν τα πάρτι με τη συμμετοχή εκατοντάδων νεαρών σε κέντρα διασκέδασης στα νότια προάστια της Αττικής, τα οποία μετατράπηκαν σε σημεία υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Από χθες, 8 Ιουλίου, εστίαση και διασκέδαση λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που ορίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ η κυβέρνηση επανεξετάζει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Βαριά πρόστιμα

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και από την αμέσως επόμενη μέρα.

Κάθε παράβαση που αφορά στα μέτρα Δημόσιας Υγείας, όπως η μη τήρηση του ορίου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών, θα επιφέρει κύρωση για μεν τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες.

Διάβασε και αυτό  Αρκαλοχώρι: Το Μαξίμου έστειλε διαδραστικούς πίνακες σε σχολείο που άνοιξε ξανά μετά τον σεισμό

Για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινάει την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες από την επόμενη της διαπίστωσης της παράβασης.

Υγειονομικά πρωτόκολλα στην ψυχαγωγία

 • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
 • Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι
 • Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
 • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
 • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί, απόσταση 1,5 μέτρου

Υπενθυμίζεται πως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: