Κορονοϊός σήμερα: 2.794 τα κρούσματα – 132 οι διασωληνωμένοι, 6 νέοι θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (15/7) 2.794 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 6. Στους 132 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.

Κορονοϊός: Το 50% των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει τη μετάλλαξη Delta το 50% – Αυξάνεται και η μετάλλαξη Beta

Το 50% των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα αφορούν πλέον στη μετάλλαξη Delta, ενώ καταγράφεται και ραγδαία αύξηση της μετάλλαξης Beta, της λεγόμενης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος.

Μιλώντας στην επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας ο κ. Θάνος σημείωσε πως βάσει των καινούργιων στοιχείων του ΕΟΔΥ, από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα είναι περίπου 450.000. Οι θάνατοι συνολικά προσεγγίζουν τις 13.000, ενώ όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό ανέρχονται σε 411.000 συνολικά.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του ΙΙΒΕΑΑ εξήγησε ότι η πανδημία στην Ελλάδα μπορεί να χωριστεί σε 4 κύματα:

  • το πρώτο ήταν με ελάχιστα κρούσματα,
  • το δεύτερο είχε μια δραματική αύξηση, η οποία έγινε το χειμώνα του 2020
  • από το 2021 ξεκίνησε το τρίτο το οποίο ήταν αρκετά έντονο και ξεκίνησε και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Αναλύοντας περαιτέρω τα ευρήματα των μελετών του, ο κ. Θάνος προειδοποίησε πως το στέλεχος Beta του ιού- της Ν. Αφρικής- έχει αρχίσει να ανησυχεί τους επιστήμονες καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μια ραγδαία αύξηση που παραλληλίζει αυτή του στελέχους Delta. «Δε μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή», είπε.

«Πριν τα δεδομένα που στείλαμε πριν από δύο ώρες ήταν γύρω στο 40% Delta, σας ενημερώνω ότι σήμερα είμαστε πάνω από το 50% Delta σε όλα τα νέα κρούσματα και βέβαια έχουμε την 318, την Αlpha και την ανησυχητική αύξηση της Beta, η οποία μπορεί να μην είναι πολλά στελέχη, μεγάλος ο αριθμός, αλλά υπενθυμίζω έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διάβασε και αυτό  Η Σύμη αποκτά τελεφερίκ

Μιλώντας ειδικά για τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Θάνος αναγνώρισε πως δεν μπορεί να εξηγήσει για πιο λόγο έχει αρχίσει να αυξάνεται, σημείωσε ωστόσο πως η εξάπλωσή της γίνεται παράλληλα με αυτή της Delta:

«Είμαστε ενήμεροι και προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το τέταρτο κύμα και είναι ίσως η πρώτη φορά μετά. δηλαδή και στο τρίτο κύμα ήμασταν ενημερωμένοι σε πραγματικό χρόνο για την Alpha, τη βρετανική, αλλά και το τώρα επίσης για τη Delta. Νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα και το χρόνο πλέον, την πολυτέλεια, να λάβουμε πολύ εξειδικευμένα και ακριβή μέτρα περιορισμού της νόσου», είπε.

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: