ΕΕ και Ρωσία θα συζητήσουν την αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε στην Ρωσία να συζητήσουν το ενδεχόμενο της αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του πρεσβευτή της ΕΕ στην Μόσχα. Το Κρεμλίνο, μάλιστα, εκφράζει την πεποίθηση ότι το ρωσικό εμβόλιο θα αναγνωρισθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις αυτές του πρεσβευτή «θετικές», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Είναι για μας αναγκαίο… να βρούμε λύση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Γνωρίζετε, ότι η ΕΕ έχει ψηφιακό πιστοποιητικό, που επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ΕΕ, όπως και νόμο, που προβλέπει το ενδεχόμενο να αναγνωρίζονται τα πιστοποιητικά αυτά ως ισοδύναμα με άλλα παρόμοια πιστοποιητικά. Σ’ αυτό το πνεύμα απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Υγείας της Ρωσίας και προτείναμε να συζητήσουμε αν η Ρωσία ενδιαφέρεται για μια τέτοια διαδικασία», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ρωσία Μάρκους Έντερερ σε δηλώσεις του την Τετάρτη.

«Θα ήταν πολύ ωφέλιμο, εάν τα δικά μας πιστοποιητικά και της Ρωσίας ήταν ισοδύναμα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, δε, στην διαδικασία πιστοποίησης του Sputnik-V από την Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι έχει καθαρά τεχνικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να πολιτικοποιείται.

Το Κρεμλίνο χαιρέτισε τις δηλώσεις Έντερερ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα αναγνωρισθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν κατά την διαδικασία αυτή δεν υπάρξουν τεχνητά εμπόδια. «Είναι κατανοητό ότι μπορεί να υπάρξουν διάφορες τοποθετήσεις, είναι κατανοητό ότι μέχρι στιγμής ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει αναγνωρίσει τον Sputnik, και οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αν εξαιρέσουμε κάποιες προκαταλήψεις, που έχουν είτε πολιτικό, είτε τεχνητό , είτε λομπίστικο χαρακτήρα, τότε ούτως ή άλλως αυτή η επίπονη συνεργασία μας θα στεφθεί με επιτυχία και το ρωσικό εμβόλιο θα αναγνωρισθεί».

Διάβασε και αυτό  Δύσκολες ώρες για την Μαριούπολη – Νέες ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά

Κατά τον Πεσκόφ, μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυνατόν να υπάρξει συμβιβασμός. «Οι δηλώσεις αυτές του πρεσβευτή, (της ΕΕ) είναι αξιοσημείωτες και πολύ θετικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: