Δικταίο Άντρο: Το σπήλαιο στην Κρήτη που κόβει την ανάσα

Αφού έμεινε προληπτικά κλειστό για κάποιο διάστημα μετά τους σεισμούς που σημειώθηκαν στο γειτονικό Αρκαλοχώρι, το Δικταίο Άντρο είναι και πάλι ανοιχτό για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του, στο μέρος, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, λέγεται ότι γεννήθηκε ο Δίας.

Δικταίο Άντρα: Το σπήλαιο στην Κρήτη όπου μεγάλωσε ο Δίας

Το επιβλητικό σπήλαιο που βρίσκεται φωλιασμένο στην άγρια «αγκαλιά» του βουνού Δίκτη, στην Κρήτη, αποτελεί μια τοποθεσία με έντονη μυθολογική σημασία. Σύμφωνα με την μυθολογία, λοιπόν, ο Κρόνος, ένας από τους πρώτους τιτάνες, προσπάθησε να σκοτώσει όλους τους απόγονούς του, τρώγοντάς τους, προκειμένου να αποτρέψει την εκπλήρωση της προφητείας που έλεγε ότι θα χάσει τον θρόνο του από κάποιο από τα παιδιά του.

Όταν η Ρέα, λοιπόν, γέννησε τον Δία αποφάσισε να τον κρύψει σε μια σπηλιά στην Κρήτη, προκειμένου να τον προστατέψει από τον πατέρα του. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Δίας γεννήθηκε ή τουλάχιστον μεγάλωσε έως ότου ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον πατέρα του, στο Σπήλαιο Ιδεών, στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Ο τόπος έγινε γρήγορα χώρος λατρείας και προσκυνήματος, ενώ σήμερα προσφέρεται για πεζοπορίες μέσα στην υπέροχη φύση.

Το σπήλαιο, που είναι γνωστό ως Δικταίο Άντρο (Δικταίον Άντρον), ήδη από την αρχαιότητα αποτελούσε ένα φημισμένο σπήλαιο αφιερωμένο στη λατρεία του μέγιστου των θεών, είναι ένα από τα πιο σημαντικά και διεθνώς γνωστά σπήλαια της Ελλάδας, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Δικταίο Άντρο: Ένα σπήλαιο με πλούσιο και εντυπωσιακό διάκοσμο

Πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες, το Δικταίο Άντρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη στην Κρήτη, πάνω από το χωριό Ψυχρό στο νομό Λασιθίου σε υψόμετρο 1.020 μέτρων. Από το χωριό πήρε και το δεύτερο όνομά του, Σπήλαιο του Ψυχρού. Σε αυτό, μάλιστα, έχουν ανακαλυφθεί πολλά και σημαντικά ευρήματα που αποδεικνύουν τη χρήση του κυρίως ως λατρευτικού χώρου.

Διάβασε και αυτό  Οικογενειακή απόδραση που συνδυάζει στιγμές χαλάρωσης στη μαγευτική Κέρκυρα.ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ CORFU PALACE!

Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο σπήλαιο -η έκτασή του υπολογίζεται στα 2.200 τετραγωνικά μέτρα ενώ το μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 250 μέτρα– με μόνο ένα τμήμα του να είναι επισκέψιμο από τους τουρίστες. Στο εσωτερικό του ο επισκέπτης θα δει εκτός από σταλαγμίτες και σταλακτίτες και μια λίμνη. Εκεί, συναντάται και ο «μανδύας του Δία», ένας σταλακτίτης που κρέμεται σαν πολυέλαιος πάνω από τη λίμνη, με το σχήμα του να θυμίζει μανδύα.

Εντυπωσιακοί σταλακτίτες στο Δικταίο Άντρο

Το εντυπωσιακό Δικταίο Άντρο στην Κρήτη

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: