Αθηνά Μαλαπάνη, Σπάσε την Πατριαρχία: Ένα νέο βιβλίο για την έμφυλη βία

Το νέο βιβλίο της Αθηνάς Μαλαπάνη, φιλολόγου και συγγραφέα, Σπάσε την πατριαρχία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος, αποτελεί μια συλλογή μικροδιηγημάτων, η οποία πραγματεύεται τα έμφυλα στερεότυπα και την έμφυλη βία. Είναι εμπνευσμένη από όλα όσα αποκαλύφθηκαν στον αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και μέσα από ιστορίες έμφυλης βίας άγνωστων ανθρώπων που περνούν ένα ισχυρό μήνυμα για την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν τα έμφυλα στερεότυπα και η αντίστοιχη βία που μπορεί αυτά να προκαλέσουν -και δυστυχώς, τις περισσότερες φορές προκαλούν. Στο βιβλίο θίγεται και μια περίπτωση γυναικοκτονίας και μία απόπειρας ανθρωποκτονίας, οι οποίες είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για τις υποθέσεις της Μυρτώς της Πάρου και της Ελένης Τοπαλούδη που αποτελούν τις δύο πρώτες ιστορίες αυτής της συλλογής μικροδιηγημάτων.

Η πατριαρχία είναι τα στερεότυπα που βιώνουν και τα δύο βιολογικά φύλα, αλλά και τα κοινωνικά φύλα, δηλαδή οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι -άντρες και γυναίκες-, καθώς υπάρχουν κοινωνικά στερεότυπα που επιβάλλονται, με απόρροια να τους μειώνουν την ελευθερία έκφρασης, σκέψης και ζωής. Το βιβλίο αυτό λοιπόν, παρουσιάζει τους ήρωές του απογυμνωμένους ώστε να μπορέσει ο καθένας να προβάλει την προσωπική ιστορία του, τα στερεότυπα που βίωσε και τη βία που υπέστη -σωματική, λεκτική, σεξουαλική, ψυχολογική ή συναισθηματική- από μια μερίδα του κοινωνικού συνόλου που παραμένει στον σκοταδισμό. 

Στόχος της συγγραφέα είναι να αφυπνίσει τον εκάστοτε αναγνώστη και την εκάστοτε αναγνώστρια για τα έμφυλα στερεότυπα και τη βίαιη συμπεριφορά κάθε είδους που μπορεί να προκαλέσουν. Πέρα όμως από την απλή ενημέρωσή μας για αυτό το κοινωνικό ζήτημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κατανοηθεί ότι πρέπει όχι μόνο να αναγνωρίζουμε αυτά τα φαινόμενα, αλλά και να προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Η προσπάθεια αντιμετώπισής τους πρέπει να γίνεται χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος για την ελευθερία μας και την αυτονομία μας. Εξάλλου, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όλοι αυτοί οι παράγοντες που θεωρούνται ισχυροί τρέφονται από τον φόβο μας και στην πραγματικότητα, είναι ανίσχυροι και ανασφαλείς. Γι’ αυτό ασκούν καταπίεση, γιατί θεωρούν ότι η δήθεν εξουσία που έχουν μπορεί να κάνει τον οποιονδήποτε να λυγίσει. 

Διάβασε και αυτό  Τα «Πορτραίτα» του Tserry Tsiolis στο Μουσείο Μπενάκη

Σπάσε την πατριαρχία λοιπόν και μαζί με αυτήν, σπάσε και όλα τα στερεότυπα που την τροφοδοτούν και την ενδυναμώνουν εδώ και αιώνες προκαλώντας ουσιαστικά παιχνίδια εξουσίας για να χτίσεις ένα καλύτερο αύριο! 

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από το ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων Οσελότος: https://www.ocelotos.gr/

Επίσης μπορείτε να το αποκτήσετε από τα βιβλιοπωλεία: Ιανός, Πρωτοπορία (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), Πολιτεία, καθώς και από το Βιβλιοπωλείο “Αθηνά” στον Κορυδαλλό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Αθηνά Μαλαπάνη είναι απόφοιτη Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008-2012: πτυχίο & 2012-2014: μεταπτυχιακό). Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, παρακολούθησε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Εργάζεται ως φιλόλογος και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Επιπλέον, αναλαμβάνει τη διόρθωση – επιμέλεια βιβλίων και εργασιών. Τέλος, είναι και συγγραφέας (Ψυχικές αυτοχειρίες, συλλογή διηγημάτων και Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς! – αυτοέκδοση).

Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε ποικίλα συνέδρια σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικούς τόμους και στο περιοδικό Φιλολογική της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. 

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: