Άρχισαν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας – Λευκορωσίας

Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία που θα διαρκέσουν δέκα ημέρες ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη (10/2) ο ρωσικός και ο λευκορωσικός στρατός όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, εν μέσω οξυμένων εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας: «Οι ασκήσεις διεξάγονται με στόχο να προετοιμαστούμε να σταματήσουμε και να απωθήσουμε μια εξωτερική επίθεση στο πλαίσιο μιας αμυντικής επιχείρησης».

Τα γυμνάσια, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διεξάγονται σε πέντε πεδία ασκήσεων, τέσσερις αεροπορικές βάσεις και «διάφορες τοποθεσίες» στη Λευκορωσία, κυρίως στην περιοχή της Μπρεστ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Μινσκ και της Μόσχας δεν έχουν διευκρινίσει τον αριθμό των στρατιωτών και του εξοπλισμού που μετέχουν στις ασκήσεις αυτές, αλλά σύμφωνα με τους δυτικούς 30.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία σε αυτό το πλαίσιο.

«Μέσο πίεση της Μόσχας τα γυμνάσια»

Τα γυμνάσια αυτά θεωρούνται από το Κίεβο και τη Δύση ως μέσο πίεσης της Μόσχας, η οποία έχει συγκεντρώσει από τον Νοέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Η Ρωσία κατηγορείται ότι είναι έτοιμη να διεξάγει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Κιέβου, κάτι το οποίο απορρίπτει το Κρεμλίνο, το οποίο δηλώνει αντιθέτως ότι θέλει να εγγυηθεί την ασφάλειά του απέναντι στη συμπεριφορά που κρίνει εχθρική του Κιέβου και του ΝΑΤΟ.

Οι εντάσεις αυτές οδήγησαν σε μια σειρά από διπλωματικές επαφές ανάμεσα στη Μόσχα και τις δυτικές πρωτεύουσες σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβη τη Δευτέρα στη Μόσχα και την Τρίτη στο Κίεβο.

Διάβασε και αυτό  Μακρόν: Οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όμως θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση

Σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας αναμένεται να έχει και αυτή συνομιλίες στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

Facebook Comments Box
Verified by MonsterInsights