Απόστολος Τζιτζικώστας: Έντονες αντιδράσεις για την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η προκλητική κίνηση της Τουρκίας να απαγορεύσει στον Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη χώρα, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην γειτονική χώρα.

Ο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας , που έφτασε στη Σμύρνη με το πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πάρει μέρος στη σύνοδο της ευρωπαϊκής υποεπιτροπής ARLEM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ως προεδρεύων της ARLEM και με την ιδιότητά του του πρώτου αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειών, οδηγήθηκε από τις τουρκικές αρχές σε ένα δωμάτιο του τελωνείου της Σμύρνης και παρέμεινε εκεί, χωρίς να λάβει εξηγήσεις για τους λόγους, επί περίπου έξι ώρες.

Η δικαιολογία των τουρκικών αρχών περί «τεχνικού προβλήματος» λόγω της «ομοιότητας» του ονόματος του Απόστολο Τζιτζικώστα με άτομο που είχε περιορισμό εισόδου στη χώρα και τον χαρακτηρισμό της κράτησής του στη Σμύρνη ως «φιλοξενία» δεν έχουν πείσει κανέναν.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου δεσμεύθηκε να δημοσιοποιήσει περαιτέρω το θέμα, χαρακτηρίζοντάς το σοβαρό επεισόδιο. «Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα Μπακογιάννη. Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις», δήλωσε χαρακτηριστικά στο OPEN.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, καταδίκασε το περιστατικό. «Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μία χώρα, ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη. Ενός ανθρώπου, που μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ. Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, αλλά και οι απαραίτητες συγγνώμες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διάβασε και αυτό  Η κυβέρνηση πηγαίνει τη χώρα από εθνική ήττα σε εθνική ήττα

Για το συμβάν ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, δεσμεύτηκε, σήμερα το πρωί στη δημόσια εκδήλωση εγκαινίων ενός πάρκου αφιερωμένο στο δίκτυο B40, να προβεί από κοινού με τον δήμαρχο Αθηναίων σε σχετική δήλωση.

Επίσης, μετά την ακραία πρόκληση των Τούρκων, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση, αναβάλλοντας παράλληλα και την συνολική επίσημη επίσκεψη του στη Σμύρνη.

Ήδη, στην υπόθεση έχει παρέμβει το υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας ζητήσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη και καταχρηστική κράτηση του κ. Τζιτζικώστα, ενώ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σημειώνεται ότι έγιναν παραστάσεις από τις αρμόδιες διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας μας προς τις τουρκικές αρχές.

Ο ίδιος ο κ.Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο Twitter επισήμανε ότι η άρση της απαγόρευσης εισόδου του στην Τουρκία ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική πλευρά. Ο ίδιος, ωστόσο, αποφάσισε μετά από όλα όσα συνέβησαν να αποχωρήσει από την Τουρκία και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Θεοδωρικάκος: Η προκλητικότητα της Τουρκίας ξεπερνά κάθε όριο

Με τον Απόστολο Τζιτζικώστα επικοινώνησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ έκανε λόγο για προκλητικότητα που ξεπερνάει κάθε όριο.

Διάβασε και αυτό  Το καθεστώς Μητσοτάκη θα πέσει από τις νέες και τους νέους της χώρας μας

«Επικοινώνησα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί,από τις τουρκικές αρχές. Είναι σαφές οτι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε», έγραψε στο Twitter.

Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για το περιστατικό

Επείγουσα ερώτηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή το περιστατικό με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία τονίζει ότι η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Προσθέτει ακόμη η ευρωβουλευτής ότι η παραβίαση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών, όπως η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακινήσεων, καθιστά προβληματική την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποδεικνύει ότι η γειτονική χώρα δεν ενσωματώνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Στην ανάρτησή της η ευρωβουλευτής σημειώνει ακόμη:

«Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις αρχές της Τουρκίας προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων Διεθνούς Δικαίου από τη γειτονική χώρα.

Οι δικαιολογίες της Τουρκίας δεν πείθουν πλέον κανέναν. Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Είναι προφανές πως τέτοιες τακτικές εκφοβισμού και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης όπως η σημερινή, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και για το λόγο αυτό με επείγουσα ερώτηση μου καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση. Η παραβίαση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών , όπως η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακινήσεων, δεν καθιστά απλώς προβληματική την ενταξιακή πορεία της #Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αποδεικνύει ότι η γειτονική χώρα δεν ενσωματώνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν προχωρά στην εφαρμογή τους.

Διάβασε και αυτό  Στις δημοκρατίες, καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι

Η Ερώτησή μου στην Κομισιόν

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα το πρωί την είσοδο στη χώρα χωρίς καμία νόμιμη αιτία στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Πώς σχολιάζει το γεγονός της απαγόρευσης εισόδου ενός Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος μάλιστα κατέχει θεσμική θέση, από τις τουρκικές αρχές;

-Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι της Τουρκίας, δεδομένης της ιδιότητας της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, για τον έλεγχο και την πάταξη πρακτικών που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης;»

Facebook Comments Box
Verified by MonsterInsights