Αναστασιάδης: Αν η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες, θα αποτελέσει την ταφόπλακα για λύση στο Κυπριακό

Για ταφόπλακα στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό αν η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη συνεχή ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε η Πρέσβης των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρμπερ με την ευκαιρία της 245ης επετείου από την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών συνεχώς ενισχύονται όχι μόνο στο διμερές επίπεδο, αλλά και στο πολυμερές, επισημαίνοντας τη συνεργασία στο πλαίσιο του CYCLOPS, αλλά και της πλατφόρμας 3 συν 1, στο πλαίσιο της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνης με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών – μια θέση που, όπως είπε, επανέλαβε ο Πρόεδρος Μπάιντεν σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 28 Μαΐου.

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε στην επιστολή του, σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με την απόφαση της Τουρκίας ν’ ανοίξει μέρος των Βαρωσίων.

Αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου και στις απειλές που εξαπέλυσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, να μεταφέρουν στις Κυβερνήσεις τους την ανάγκη να πεισθεί ο Τούρκος Πρόεδρος να απόσχει από εντάσεις που θα προκαλέσουν νέες έκνομες ενέργειες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο.

Διάβασε και αυτό  Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία: Graffiti και χαραγμένες καρδιές σε στήλη στήριξης του κτίσματος

«Αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες παράνομες ενέργειες, ιδιαίτερα σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αυτό θα αποτελέσει την ταφόπλακα, όχι μόνο της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά πιο σημαντικά, της επίτευξης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι για την αποκλιμάκωση των εντάσεων έχει υποβάλει προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και όλα τα θέματα που αφορούν το Βαρώσι. Είπε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές θέσεις που έχουν τεθεί στη Γενεύη, δεν επέτρεψαν τη διαδικασία να προχωρήσει.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ισχυρή του δέσμευση για να εμπλακεί σε ένα νέο δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο, με πλήρη σεβασμό στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, νοουμένου ότι όλα τα μέρη απέχουν από οποιεσδήποτε παράνομες ενέργειες.

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: