«Αν δε θέλει να έχει ο Ερντογάν το τέλος του Καντάφι… – Στη νέα εποχή της Τουρκίας θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή»

ΗΕλλάδα, θέλοντας και μη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί πάντα μέρος της τουρκικής προεκλογικής εκστρατείας-προπαγάνδας. Πόσω μάλλον σήμερα που τα προβλήματα των γειτόνων φαίνονται να είναι και περισσότερα και σημαντικότερα. «Τα πάντα συμβαίνουν σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ο Ερντογάν στηρίζει την προεκλογική του καμπάνια στο τι θα συμβεί μεταξύ μας, αν και δεν είναι στο χέρι του», τονίζει ο Χρήστος Αργυρίου στο podcast του Newsbeast.

Βρεθήκαμε με τον διεθνολόγο σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την εκπομπή «Ο ελληνικός στρατός είναι δυνατός αντίπαλος – Αν η Τουρκία περάσει την κόκκινη γραμμή ίσως να πάψει να υπάρχει με τη σημερινή μορφή». Ο κύριος Αργυρίου ήταν από τους λίγους αναλυτές που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το καλοκαίρι που μας πέρασε, δεν πίστευε πως θα γίνει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Ο χρόνος τον δικαίωσε. Κάτι αντίστοιχο θεωρεί και για το τώρα, αλλά ξεκαθαρίζει «η Ελλάδα, βέβαια, έχει αποτρεπτική δύναμη. Αλίμονο».

Στα μέσα Ιουνίου του 2023, οι Τούρκοι έχουν εκλογές. Ο τωρινός πρόεδρος κάνει τα πάντα για να εκλεγεί ξανά. Η Ελλάδα τι θέλει; Να μείνει ή να φύγει ο Ερντογάν; «Τον Ερντογάν τον ξέρουμε πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζουμε τη στρατηγική του, γνωρίζουμε ποιος είναι. Γνωρίζουμε τα όριά του. Αυτή η γνώση που έχουμε, αν φύγει, θα έρθει αντιμέτωπη την επόμενη μέρα με το άγνωστο», λέει ο κύριος Αργυρίου. Και συνεχίζει: «Μετά το χάος του Ερντογάν, στη νέα εποχή της Τουρκίας, θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή. Εκτιμώ πως θα οδηγηθούν σε μια πολυκομματική κυβέρνηση».

Και η επόμενη μέρα ποια θα είναι; «Η πολυκομματική κυβέρνηση θα είναι φιλοευρωπαϊκή και φιλοαμερικανική. Ένα από τα πρόσωπα που θα παίξουν ρόλο θα είναι ο κύριος (Αλί) Μπαμπατζάν», μάς λέει ο Χρήστος Αργυρίου. «Ο κίνδυνος θα είναι αν κερδίσει ο Ερντογάν τις εκλογές. Ή αν τις μεταθέσει ή αν εφαρμοστεί στρατιωτικός νόμος. Ίσως η γειτονιά της Τουρκίας να αναφλεγεί. Και αυτό αλλάζει τα δεδομένα. Άλλο να αντιμετωπίζεις την Ελλάδα ως διμερή μέτωπο και άλλο να έχει μέτωπα στη Συρία, με τους Κούρδους και ό,τι μπορούν να δημιουργήσουν στο εσωτερικό», προσθέτει.

Διάβασε και αυτό  Μεγάλη Βρετανία: Νέα μέτρα ασφαλείας των βουλευτών μετά τη δολοφονία του Ντέιβιντ Έιμες

Θα κερδίσει ή θα χάσει τις εκλογές ο τωρινός πρόεδρος της Τουρκίας; Ο κύριος Αργυρίου μάς απάντησε: «Δε βλέπω να κερδίζει τις εκλογές ο Ερντογάν. Θεωρώ ότι θα αλλάξει η κυβέρνηση στην Τουρκία. Ο Ερντογάν δεν παίζει μόνο το πολιτικό του μέλλον, αλλά την ύπαρξή του. Αν συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό, η Τουρκία μπορεί να τριχοτομηθεί. Αν δε θέλει να έχει ο Ερντογάν το τέλος του Καντάφι…».

Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Χρήστου Αργυρίου στο podcast του Newsbeast.

Timeline

1:05 Πώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί την Ελλάδα για τους πολιτικούς του σκοπούς ενόψει τουρκικών εκλογών.

3:43 Η Τουρκία ως κράτος έχει σοβαρά θέματα επιβίωσης .

5:44 Η Ελλάδα θέλει ο Ερντογάν να κερδίσει τις εκλογές του Ιουνίου: Τι συμφέρει τη χώρα μας; Να μείνει ή να φύγει;

8:39 Ποιες εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν την προβληματική και πολυσυλλεκτική Τουρκία σε μια πιθανή διάλυση;

13:13 Θα κερδίσει ή θα χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν;

17:15 Η μεγάλη αλλαγή απέναντι στην Ελλάδα που θα παρουσιάσει μια νέα κυβέρνηση στην Τουρκία, στη μετά Ερντογάν εποχή.

23:23 Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε στον Ερντογάν μια προσδοκία πως μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο και στην Ανατολή και στη Δύση;

26:02 Η εκτίμηση για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

33:08 Η πυρηνική απειλή πάνω από τον πλανήτη. Μακρινό ή κοντινό σενάριο;

Facebook Comments Box
Verified by MonsterInsights