Ήταν 13Απριλιου 2003, 19.30 το απόγευμα- Το δυστύχημα των Τεμπών, με 21αν νεκρούς μαθητές

Η σχολική εκδρομή που μετατράπηκε σε θρήνο, την 13η Απριλίου του 2003, με 21αν νεκρούς μαθητές και άλλους 32τραυματίες, στην Εθνική Οδό ενώ επέστρεφαν από σχολική εκδρομή, σε μια στροφή των Τεμπών

 

Οι 49μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας με εκδρομικό λεωφορείο, επέστρεφαν από την τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα. Το τουριστικό λεωφορείο ανέβαινε στο 386ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη, ενώ νταλίκα έμφορτη με μελαμίνες, και οδηγό τον 43άχρονο- τότε- Δημήτρη Ντόλα, κατέβαινε, ελάχιστα πριν τις 19.30 εκείνο το απόγευμα εκείνης της 13ης Απριλίου του 2003.

Κακή εκφορτωση σε συνδυασμό με το οδόστρωμα και τον εσφαλμένο χειρισμό- θα αποδώσουν οι πραγματογνώμονες-  το βαρύ όχημα «δίπλωσε» και οι μελαμίνες έκοψαν στα δύο όλη την αριστερή πτέρυγα του λεωφορείου. Ενώ η νταλίκα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και χτύπησε τρία ακομα διερχόμενα ΙΧΕ ..

Το δυστύχημα που πάγωσε την Ελλάδα, είχε τραγικό απολογισμό, 21αν μαθητές ηλικίας 15 και 16ετων, όλοι νεκροί.. άλλοι 32μαθητές τραυματίες..

Τραγωδία στα Τέμπη.. Το Μακροχώρι, ο Διαβατός, η Νέα Νικομήδεια και η Κουλούρα, η Ελλάδα, σε ανείπωτο πένθος..

Από το Νοσοκομείο της Λάρισας ανακοινώνονται τα ξημερώματα της επόμενης, τα ονόματα και οι ηλικίες.. δίπλα από κάθε ονοματεπώνυμο, η λέξη ..»νεκρός».

 

Ευαγγελία Θ. Γάτου Ετών 16
Αναστασία Π. Παυλίδου Ετών 16
Περιστερά Ι. Ουστά Ετών 16
Γεωργία Δ. Τραπεζανλή Ετών 16
Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος Ετών 15
Ηλίας Π. Τσολερίδης Ετών 16
Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης Ετών 16
Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης Ετών 16
Χριστίνα Ε. Σταματέλλου Ετών 16
Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης Ετών 16
Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος Ετών 16
Ευανθία Κ. Ψαλίδα Ετών 16
Δημήτριος Α. Κοσμίδης Ετών 15
Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος Ετών 16
Γεσθιμανή Ζ. Σταφυλίδου Ετών 16
Σάββας Λ. Παναγιωτίδης Ετών 16
Αθανάσιος Μαρκανταράς Ετών 16
Γιώργος Κ. Μήτσκας Ετών 16
Ιωάννα Θ. Καστίδου Ετών 16
Δημήτριος Θ. Σίγγας Ετών 16
Όλγα Β. Αγγελίνα Ετών 15

Διάβασε και αυτό  Φωτιά τώρα στη Λάρισα

Ο Μακάριος Λιακόπουλος, ήταν από τους επιζήσαντες- τότε, μαθητής του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας-, η βιωματική του εμπειρία σε εκείνο τροχαίο, τον οδήγησαν σε άλλη πορείας ζωής, εγκατέλειψε τα εγκόσμια και ακολούθησε το μοναχικό βίο.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή των Βαΐων (2017) στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας, σε ηλικία 30ετών, ελαβε χρίσμα απο το Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ο οποίος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Μακαρίου Λιακόπουλου και τον προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη.

 

Στη δίκη, τον Οκτώβριο του 2008, ο οδηγός του λεωφορείου αθωώνεται  Καταδικάζεται σε 15ετη ποινή κάθειρξης, ο οδηγό της νταλίκας, Δημήτρης Ντόλας καθώς επίσης οι ιδιοκτήτες της νταλίκας και του εργοστασίου νοβοπάν,  στους οποίους επιβλήθηκε κάθειρξη από 4 μέχρι 14 χρόνια, ενώ η εταιρεία κατέβαλλε το ποσό των #€8.500.000 στις οικογένειες των θυμάτων.

Στο ύψος που εδρεύει το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στην Εθνική Οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη, σήμερα βρίσκεται το μνημείο εις ανάμνησιν των 21ός μαθητών από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας…

Facebook Comments Box
Verified by MonsterInsights